اگر بتوانید در داخل گرجستان سفر جادهای داشته باشید، در طول مسیر کلیساهای کوچک و بزرگ زیادی به چشمتان میخورند. اگر کمی دقیقتر شوید، مشاهده میکنید که وقتی از کنار کلیسایی عبور میکنید، راننده همانطور در حین رانندگی نقش صلیب میکشد. به طور کلی گرجستان، مردمی بسیار مذهبی دارد و همین امر باعث شده تا در طول تاریخ گرجستان، کلیساهای زیادی در این کشورساخته شوند؛ تفلیس و حومهی آن نیز از این قاعده مستثنی نیست! کلیسای سیونی یکی از این کلیساهای تاریخی این شهر است. در اینجا با کلیساهای گرجستان آشنا شوید .
کلیسای بزرگ سیونی، به عنوان کلیسای جامع ارتدوکس های گرجستان است و در قسمت قدیمی شهر تفلیس (پایتخت کشور گرجستان) واقع شده و یکی از قدیمی ترین و البته زیباترین جاذبه های گردشگری این شهر به شمار می رود. در گذشته نام بسیاری از کلیساها با توجه به اسامی مکان های مقدس انتخاب می شد؛ به همین دلیل نام این کلیسا نیز برگرفته از نام کوه صهیون واقع در منطقه اورشلیم می باشد.
چون تعداد زیادی کلیسا با نام صهیون در گرجستان وجود دارد، این بنا به سیونی معروف است. گفته میشود که سنگهایی در زیرزمین کلیسا قرار دارند که از کوه صهیون به این مکان آورده شدهاند و همچنین مقداری از خاک مقبرۀ «سنتجرج» نیز به کلیسای متخی منتقل شده است، به همین دلیل در گرجستان برای این بنا تقدس خاصی قائلاند.
در اینجا با جاذبه های گردشگری تفلیس آشنا شوید .
پیشینه تاریخی و معماری کلیسای سیونی
کلیسای جامع سیونی که در خیابان سیونی در مرکز شهر تفلیس واقع شده، در قرن ششم و اوایل قرن هفتم ساخته شد؛ اما از آن زمان به بعد چندید بار توسط اشغالگران خارجی مورد حمله واقع شده و آسیب های جدی به آن وارد گشته، اما دوباره مورد بازسازی قرار گرفته است. کلیسایی که امروز شاهد آن هستیم به قرن 13 برمی گردد؛ البته تغییرات اندکی در قرن های 18 و 19 در ساختار این کلیسا صورت گرفته است.
با توجه به اطلاعات تاریخی به دست آمده، ساخت این کلیسا را پادشاه واختانگ گرگاسالی (VakhtangGorgasali) در قرن پنجم آغازکرد؛ صد سال بعد شاهزاده ایبریا (کارتلی) به ایجاد ساختاری جدید در آن اقدام نمود که این کار به کمک جانشین او آدارناسه (Adarnase) تکمیل گردید؛ با توجه به افسانه های موجود، هر دو شاهزاده در این کلیسا به خاک سپرده شده اند؛ اما هیچ اثری از گورهای آنان موجود نیست، البته این کلیسا در جنگ ها نابود شد و بعد ها دوباره آن را بازسازی کردند.
در سال 1226، این منطقه مورد حمله قرار گرفت و به دستور جلال الدین خوارزمشاه، گنبد این کلیسا تخریب شد و دوباره آن را بازسازی نمودند ولی در سال 1286 زمانی که تیمور لنگ به این منطقه حمله کرد، مجدد کلیسا را تخریب کردند و این بار به کمک پادشاه الکساندر اول بازسازی شد، همچنین این کلیسا در قرن هفدهم زمانی که ایرانی ها به این منطقه حمله ور شدند، تخریب شد اما دوباره به دستور پادشاهان بازسازی گردید.
در سال 1668 کلیسا برای بار دیگر به خاطر زلزله تخریب شد و به دستور پادشاه در سال 1710 بازسازی شد ولی در سال 1795 توسط حمله ایرانیان برای آخرین بار آسیب دید و بخش های بسیاری از بین رفت. پس از بازسازی ها، نمای داخلی این کلیسا در سالهای 1850 و 1860 با نقاشی های دیواری به دست یک هنرمند روسی به نام گریگوری گاگارین (Grigory Gagarin) شکل زیباتری به خود گرفت، همچنین به کمک یک هنرمند گرجستانی به نام لوان نقاشی های دیواری بر روی دیوار غربی کلیسا سیونی کشیده شد.
کلیسای سیونی به عنوان کلیسای جامع از زمان اتحاد جماهیر شوروی باقی ماند و بخش هایی از آن در سال ها 1980 تا 1983 بازسازی شد. معماری این کلیسا نمونه ای از معماری های قرون وسطی در گرجستان است. در بخش نمای شرقی کلیسا، یک صلیب حک شده و در نمای غربی و شمالی نیز نقش های برجسته ای از طرح فرشتگان و قدیسان موجود می باشد و همچنین شانزده پنجره با قاب زینتی حکاکی شده است. در این کلیسا، صلیب نینوی قرار دارد که به عنوان مقدس ترین نشان برای مسیحیان ارتدوکس به شمار می رود.
اگر قصد سفر به تفلیس را دارید و میخواهید هزینه آن را برآورد کنید، میتوانید قیمت تور تفلیس و قیمت تور گرجستان را در کی سفر بیابید.